A blogról röviden

Bejegyzések a gerincről,
a gerinc védelméről, karbantartásáról,
a gerincproblémákról közérthetően.
Tanácsok, gyakorlatok, sikertörténetek, miegymás - hogy Te is megszabadulj a hát- és derékfájástól!

Hirdetés

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Facebook

Kedvencek

2011.08.11. 01:21 Almásy Csilla

A piriformis szindrómáról közérthetően

Egyik kedves ismerősöm, tanítványom fordult hozzám az eléggé egyértelmű tünetekkel, így rögtön tollat – billentyűt – ragadtam, hogy írjak erről a nem is ritka jelenségről, melytől nagyon sokan szenvednek és elképedve látom, hogy az orvosok vagy rá sem ismernek, de ha ráismernek, még csak fel sem merül bennük a gyógytornász segítsége – persze tisztelet a kivételnek!

A tünetegyüttes a körteképű izomról (musculus piriformis) kapta a nevét. Ez az izom a keresztcsontról ered, a combcsont nagytomporán tapad (a csípőízület mögött), kifelé forgatja a csípőízületet, illetve hajlított csípőnél a távolításban is segít. Mélyen fekvő, viszonylag kis izom, a nagy farizom által fedetten helyezkedik el. Érdekessége, hogy pontosan alatt fut az ülőideg (nervus ischiadicus/sciatic nerve), ami egy ujjnyi vastag ideg és az alsó végtagon mozgató és érző beidegzést ad.

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag ez az izom zsugorodik, nyomást gyakorol az ülőidegre, ami pedig fájdalmat produkál a fartájékon, a comb hátsó oldalán, de akár egészen a lábujjakig kisugározhat. Ezek a tünetek nagyon tipikusak gerincsérv esetén is, amikor a sérvesedett porckorong nyomást gyakorol az ideggyökre, ezért sokszor ez irányban keresgélnek – eredménytelenül.
Ami nagyon jellemző a piriformis szindrómára, hogy a fájdalom a fenék közepénél kezdődik, a far- és combtájéki fájdalomhoz általában nem kapcsolódik deréktáji panasz, üléskor pedig rendszerint erősödnek a tünetek (jellemző az érintett fenék elemelése ülés közben, mivel akkor csökken a nyomás a fájdalmas területen).

MR felvételt azért érdemes készíttetni, hogy a porckorongsérvet ki lehessen zárni. Ezen túlmenően a gyógytornász megfelelő teszt elvégzésével nagy biztonsággal tudja beazonosítani a piriformis szindrómát.
Kezelése célirányos (természetesen az izom nyújtását is tartalmazó) tornával jó eredményt hoz, de régóta fennálló tünetek esetén a gyulladáscsökkentés (tabletta vagy injekció formájában) is szükségessé válhat, végső esetben pedig műtéti beavatkozással segítenek a betegen (az izom tapadásának átmetszésével enyhül a feszülés).

Az alábbi kis házi videón néhány nyújtó gyakorlatot mutatok be, amelyeket akár napi rendszerességgel lehet végezni.