A blogról röviden

Bejegyzések a gerincről,
a gerinc védelméről, karbantartásáról,
a gerincproblémákról közérthetően.
Tanácsok, gyakorlatok, sikertörténetek, miegymás - hogy Te is megszabadulj a hát- és derékfájástól!

Hirdetés

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Facebook

Kedvencek

2011.04.25. 21:04 Almásy Csilla

Tedd félre, amit eddig a jógáról gondoltál!

Adj egy esélyt a (dinamikus) jógának, meglátod, igazi kihívás lesz! Remek izomfejlesztő, karcsúsító, vitalizáló edzés, a gerincre pedig szinte csodaszer! 

Az emberek többségének, ha a jógára gondol, két kép ugrik be, a két véglet: az egyik az "ommozós, meditálós", a másik pedig a "lábakat a nyak köré csavarós" verzió. Vagy azt gondolják, hogy ez egy végtelenül csendes, nyugodt, már-már unalmas meditálgatás, vagy azt, hogy gumiember módjára, akrobatikus gyakorlatok egymásutánja.

Így vannak, akik azért utasítják el a jógát, mert unalmasnak gondolják, mások azért, mert nem elég hajlékonyak.

Az a jó hírem van, hogy ma már a jógának számtalan válfaja megtalálható Magyarországon is, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót!

Természetesen nagyon sok helyen csatlakozhatunk a spiritualitásra nagyobb hangsúlyt fektető jógafoglalkozásokhoz, csakúgy, mint a nagyobb erőt és hajlékonyságot igénylő órákhoz. De e két véglet között azért van még egy-két változat!

Ami egyértelműen kimondható, hogy a jóga erőteljesen hat a gerincre, tehát a "köztes" verziók mindegyike - megfelelő oktató mellett természetesen - jótékony hatással lesz az ülő életmódból adódó gerincbántalmakra. Szépen karbantartja a gerincet és mellette a teljes izomzatot. Amit erősíteni kell, azt erősíti, amit nyújtani kell, azt nyújtja.

Néha komolyan rácsodálkozom, hogyan tudták több ezer évvel ezelőtt ilyen pontosan lekövetni az anatómiai sajátosságokat a mozgásokkal!

A sok elérhető változat közül - érthető módon - az általam gyakorolt és oktatott dinamikus jógáról hadd szóljak pár szót. Ez az a jógaváltozat, amely minden spiritualitás mellőzésével, kizárólag a fizikai testre, az izmokra, ízületekre és leginkább a gerincre koncentrál!

A jóga gyakorlatai (ászanák) nem csak különlegesek és szépek, de rendkívül sokoldalúan terhelik a mozgásrendszert! Nincs olyan jógapóz, ami egyetlen izmot vagy ízületet érinte, rendkívül összetett, már-már rafinált gyakorlatokkal dolgozunk! Míg az egyik izomcsoport keményen küzd, ugyanazon gyakorlat közben a másik jólesően és hatékonyan nyúlik.

A dinamikus jóga órán nem csak a jóga gyakorlatait használjuk. Azokat kiegészítjük, gyakorlatsorokat építünk fel, így alakítjuk ki a dinamikus, úgynevezett flow jelleget. Egyik gyakorlatból épül a másik, ötvözzük a hagyományos jógapózokat a gerincedzés elemeivel, melyből létrejön egy tudatos, mégis izgalmas jógagyakorlás.

Némelyik póz és sorozat kivitelezése nagy erőt és önfegyelmet igényel, az eredmény azonban nem marad el!

Karcsúbb derék, laposabb has - ezek szinte minden gyakorlónál megfigyelhetők, hiszen rengeteg, úgynevezett core-gyakorlatot használunk az órán, melyek pont a fenti testrészek izmait erősítik.

Szálkásabb, definiáltabb izmok - a saját testsúlyunkkal végzett, sokszor izometriás gyakorlatok szépen fejlesztik az izomzatot, viszont tömegnövelést nem eredményeznek, inkább karcsúbb, kirajzolódó izmokat (főleg a karon, vállon, háton).

Tónusosabb test - ezt főleg kedves párjaink veszik észre rajtunk :)) Nem egy vendégem mesélte már  örömmel, hogy a párja is észrevette a változásokat, főleg a hölgyeknél kényesnek nevezhető farizmoknál!

Rugalmas, egészséges gerinc, szép tartás, tovatűnt hát- és derékfájás -  mivel a jóga gyakorlatai kivétel nélkül hatnak (közetve vagy közvetlenül) a gerincre, minden jógagyakorló legnagyobb ajándéka az ülő életmód miatti derékpanaszok megszűnése, az egyenes testtartás (mintha bent maradt volna a vállfa érzés).

Hajlékonyság fejlődése - ez szintén  minden gyakorlónál megfigyelhető. Még a legmerevebbek is pár hónap gyakorlás után komoly lazulást tapasztalnak!

Még hosszasan sorolhatnák a jótékony hatását a dinamikus jóga gyakorlásának. De inkább adj neki egy esélyt, gyere el és próbáld ki - a jógát és magadat is! Meglátod, életed egyik legkeményebb tréningjét fogod végigcsinálni.

A mentális hatásairól pedig csak azért nem beszélek, mert ezt úgyis csak akkor fogod elhinni, ha megtapasztalod!

Órarendem: www.gerinctrening.hu

süti beállítások módosítása